Personeelsselectie / Loopbaanadvisering / Studie- en beroepskeuze / Coaching

Informatie kandidaat

Procedure

Als je deel gaat nemen aan een psychologisch onderzoek of assessment dan ontvang je van ons een schriftelijke uitnodiging met daarin de afgesproken datum, tijd en locatie. Tevens sturen wij een folder toe met daarin de gang van zaken omtrent het psychologisch onderzoek en ook jouw rechten in deze.

Bij een volledig testonderzoek begint de dag voor jou om 09.30 uur precies. De eindtijd is mede afhankelijk van zowel het testprogramma als van de snelheid van werken, m.n. bij onderdelen zonder tijdslimiet en ligt veelal tussen 15.00 en 17.00 uur.

Vragenlijsten zijn niet tijdgeboden. Capaciteitentests hebben daarentegen een vaste tijdsduur, waarbij je binnen de vooraf genoemde tijd zoveel mogelijk juiste antwoorden moet produceren. Het gebruik van een rekenmachine is niet toegestaan. Wel wordt kladpapier verstrekt voor eventuele berekeningen.

Tussen de middag is er een lunchpauze. De lunch wordt door ons verzorgd, je hoeft zelf niets mee te nemen. Mocht je behoefte hebben aan een extra rustmoment of gewoon even de benen willen strekken geef dit dan aan bij de testassistente.

Ons bureau is gevestigd vlakbij het trein- en busstation in Goes. Het is dus geen probleem om ons kantoor met het openbaar vervoer te bereiken. Kom je met de auto dan kun je vaak wel parkeren op ons eigen parkeerterrein of anders bij het (gratis) parkeerterrein langs het spoor.

De ervaring leert dat een testdag behoorlijk vermoeiend kan zijn. Probeer dus zo uitgerust mogelijk aan de start te verschijnen.

Voorbereiding

Een assessmentdag bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

De uitkomsten van de dag worden gebruikt om een gefundeerde inschatting te maken van je geschiktheid voor een bepaalde functie (selectie-assessment) dan wel om advies te geven t.b.v. je persoonlijke ontwikkeling (ontwikkelassessment) of de keuze t.a.v. studie en beroep. Probeer je op de onderzoeksdag zo goed mogelijk in te zetten en vooral ook een reëel beeld van jezelf te geven.

Hoe kun je je voorbereiden?

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je uitgerust bent. Daar is al veel mee te winnen. Daarnaast kun je je gericht voorbereiden op de verschillende onderdelen.

Tijdens het interview bespreekt de psycholoog jouw curriculum vitae en wordt er dieper ingegaan op de wijze waarop je eerdere functies hebt ingevuld en bepaalde problemen hebt aangepakt. Gedrag in het verleden wordt namelijk als een goede voorspeller gezien voor gedrag in de toekomst.

Persoonlijkheidsvragenlijsten vragen niet om een speciale voorbereiding. Je wordt daarin vaak gevraagd om aan te geven in hoeverre bepaalde uitspraken al dan niet op jouw van toepassing zijn en wat je wel of niet belangrijk vindt. Kies gewoon wat het beste bij je past.

Enige oefening met intelligentietests heeft vaak wel een positief effect, al is het alleen maar om bekend te raken met dergelijk testmateriaal en onnodig tijdsverlies op de testdag te voorkomen. Op internet kunnen vele testjes gevonden worden, met weliswaar vaak een discutabele uitkomst. Wel geven deze een idee van de verschillende soorten van tests die afgenomen kunnen worden. Ook zijn er verschillende boeken geschreven over dit onderwerp.

Bij praktische opdrachten is het vooral zaak om de zenuwen onder controle te houden en eerst te denken en dan pas te doen. Als er aanvankelijk gekozen wordt voor een verkeerde- of niet optimale oplossingsmethode dan is het niet erg om terug te gaan naar het begin en alsnog voor een betere methode te kiezen.

De resultaten van onderzoek worden als eerste met jou doorgenomen, waarna de vraag wordt gesteld of er ook aan de eventuele opdrachtgever gerapporteerd mag worden. Die keuze is geheel aan jou.

Privacy

Wij hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In ons Privacy Statement willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan met persoonsgegevens.

Open het Privacy Statement (PDF, 90 KB)

Psychologisch Adviesbureau van der Weele

Stationspark 31
4462 DZ Goes
T: 0113-251331
E: info@pawgoes.nl